История

Село Оселна е красиво, балканско селце, което се намира в полите на Стара планина. 

 

Някога още през турско робство няколко семейства, майстори на шиници, от селата Осенов лак и Лакатник се преселили в горната част на долината из дебрите на планината в местността "Лаго", а друга част в местността " Тарапаната". За изработване на шиниците бил нужен буков материал. От името "осеновци" и "оселци" е наречено и селото махала "Оселна". По-късно тези и други семейства се заселват по- надолу, където се намира сега селото. Те живеели в прихлупени къщурки и използвали малките парчета земя за обработване, за да се прехранват. С нарастване на културата и ликвидиране на неграмотността започнали да се строят по- подобрени жилища- паянтови, а след това съвременни къщи, в които живеем и днес, накацали като лебеди покрай реката, която е живота на хората тук. Чистата вода е нашето голямо богатство. В Оселна е имало килийно училище, където по-късно да него е построена сградата на сегашното училище.

Труден е бил въпроса с учителите. Първият учител е бил от Осенов лак, а след него са идвали много учители от различни краища на България.

Вселото ни последните години от живота си е прекарал и артиста Стефан Македонски.

 

Обновява се като цяло облика на селото ни. Новите жилищни сгради са доказателство за това, че тук живеят много млади  хора, трудят се и милеят за родното си село. Не са безразлични какво и къде ще се строи, къде ще бъдат възпитавани техните деца.

От създаването на селото ни до днес всеки е дал частица от себе си, за да можем сега да се радваме на наистина приветливото ни китно, балканско селце-Оселна.